måndag 31 oktober 2011

Marshmallows

För att sätta punkt för diabetesveckan gjorde jag marshmallows. Fina fluffiga vita au naturelle & rosa med kaneltouch. Det verkar segt o knepigt att göra dem, men det går faktiskt rätt fort, och alla med lite äggvitor över borde prova detta. Det är skitkul! ät dem som de är, gör rocky road glass eller smält dem över något annat gott.




Marshmallows
17 g gelatinblad (ca 8-10 st)
80 ml vatten (plus lite till)
200 g socker
200 g vit sirap
4 stora äggvitor (eller 110 g)
2 tsk vaniljextrakt

(kanelsmak:  1/2 tsk kanel plus ett par droppar karamellfärg)

Marshmallowmix
100 g potatismjöl eller majsmjöl
100 g florsocker

I en liten skål, blötlägg gelatinbladen i lite vatten. Sätt på en termometer på en liten kastrull, häll i socker, sirap och 80 ml vatten värm över mediumvärme. I en stor skål, börja vispa äggvitorna, släng i lite salt när det börja bli skummigt. När sockerlösningen blir 99 grader, börja vispa äggvitorna hårdare till de bildar ett fast skum. När sockerlösningen är 118 grader, häll försiktigt i det i äggvitorna. Lägg gelatinbladen i den varma kastrullen tillsammans med 2 msk vatten(utan att sätta på värmen under - den är fortfarande varm från sockerlösningen) tills de smälter. Häll ner dem i äggblandningen tillsammans med vaniljextraktet och whisk away! Vispa för kung och fosterland tills mixen är helt sval, minst 5 min. Smeten ska vara glansig och fin. Häll här någonstans i den eventuella kanelen och färgen.

Blanda mixen och pudra antingen i folieklädd form eller som jag gjort här, ett papper, med mixen fullständigt. häll ut, eller klicka ut önskad form, låt svalna ej överäckt minst 4 timmar, gärna över natten.  Klipp ut marshmallows från formen, eller bara lyft upp dem, och mixa vigoröst i mixen och ta bort överskottet. de blir bättre i konsistens ju längre de får stå nu! Men max en vecka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar