Marshmallows
17 g gelatinblad (ca 8-10 st)
80 ml vatten (plus lite till)
200 g socker
200 g vit sirap
4 stora äggvitor (eller 110 g)
2 tsk vaniljextrakt
(kanelsmak: 1/2 tsk kanel plus ett par droppar karamellfärg)
Marshmallowmix
100 g potatismjöl eller majsmjöl
100 g florsocker
I en liten skål, blötlägg gelatinbladen i lite vatten. Sätt på en termometer på en liten kastrull, häll i socker, sirap och 80 ml vatten värm över mediumvärme. I en stor skål, börja vispa äggvitorna, släng i lite salt när det börja bli skummigt. När sockerlösningen blir 99 grader, börja vispa äggvitorna hårdare till de bildar ett fast skum. När sockerlösningen är 118 grader, häll försiktigt i det i äggvitorna. Lägg gelatinbladen i den varma kastrullen tillsammans med 2 msk vatten(utan att sätta på värmen under - den är fortfarande varm från sockerlösningen) tills de smälter. Häll ner dem i äggblandningen tillsammans med vaniljextraktet och whisk away! Vispa för kung och fosterland tills mixen är helt sval, minst 5 min. Smeten ska vara glansig och fin. Häll här någonstans i den eventuella kanelen och färgen.
Blanda mixen och pudra antingen i folieklädd form eller som jag gjort här, ett papper, med mixen fullständigt. häll ut, eller klicka ut önskad form, låt svalna ej överäckt minst 4 timmar, gärna över natten. Klipp ut marshmallows från formen, eller bara lyft upp dem, och mixa vigoröst i mixen och ta bort överskottet. de blir bättre i konsistens ju längre de får stå nu! Men max en vecka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar