Dagens lunch: En höstig dundersoppa med nybakad foccacia --> Matlådor för ruggiga dagar :)
Morot- äpple- & ingefärsoppa
Olivolja till stekning
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 matskedar färsk riven ingefära
2 stora äpplen hackade(Granny smith körde jag. Bra syrlighet)
700 g morötter, skalade och hackade
1,5 L grönsaksbuljong
Nypa muskotnöt
Salt & peppar
Stek löken på svag värme tills den blir genomskinlig. Häll ner vitlöken och ingefäran och stek tillsammans ett par minuter. Häll ner morötterna och äpplena, stek lite grann. Häll på buljongen, koka upp, sjud i 20 min. Kör i mixer, matberedare, potatismospress eller what ever makes your skirt fly up. Smaka av med salt, peppar & muskotnöt.
Servera med lite turkisk yoghurt eller liknande & en kvist persilja :)
Foccacia
25 g jäst
3 dl kall mjölk
1 msk fiberhusk
2 msk olivolja
5 dl GF mjöl
1 tsk salt
Garnering:
Olivolja
Flingsalt
Skivade oliver & soltorkade tomater
Färska rosmarinkvistar
Smula jästen i en bunke, häll på mjölken, rör om till det löst sig. Häll på fiberhusket, saltet & olivoljan o låt svälla 10 min. Häll ner mjölet och kör runt i maskin, eller visp ett bra tag. Kladdigt som tusan ska det va. Sprid ut på bakplåtspappersklädd form, pensla med olivolja, lägg på oliverna, kvistarna, tomaterna.
Grädda i ugn 225 grader 10-12 min tills den fått fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar